huiswerkbegeleiding meppel

Van basisschool naar middelbare school

Leerlingen die van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs gaan, worden figuurlijk in het diepe gegooid. Huiswerk maken, toetsen leren…hoe doe je dat? De basis van het leren leren is een juiste planning maken, overzicht houden en weten op welke manier je de leertekst in je hoofd krijgt. Het doel van de huiswerkbegeleiding is de leerlingen vaardigheden te laten ontwikkelen om zelf verantwoordelijkheid te krijgen voor het maken van het huiswerk en dus hun studie.

Huiswerkbegeleiding

Een leeg bureau, een rustige leeromgeving zonder al te veel afleiding en een stoel op hoogte instelbaar. Dat zijn de eerste vereisten voor een werkbare studieplek.
Dan is het belangrijk een planning te maken, overzicht houden van je huiswerk en weten wat je wanneer gaat doen. We doen dit samen, totdat je in staat bent dit goed zelf te doen.
Het is een uitdaging om actief met de leerstof te gaan werken i.p.v. passief de tekst lezen. Verken de stof, wat zeggen de eventuele afbeeldingen bij de tekst. Bedenk wat je te weten zult komen. Lees doelgericht en stel jezelf vragen waarop je tijdens het lezen een antwoord zoekt. Daarna maak je vragen over de leertekst en beantwoordt deze in eigen bewoordingen. Of je maakt een mindmap op een A3 papier van de leertekst waarbij je sleutelwoorden zoekt. Op deze manier ben je actief met de leerstof bezig. Dit alles zorgt voor een positieve leerhouding die je je eigen maakt. Iedereen heeft zijn talenten en mogelijkheden om zich te ontwikkelen. De uitdaging is om zelf te ontdekken hoe jij dit kan doen op een manier die bij jou past en aansluit bij jouw mogelijkheden. Ik wil je daar graag bij helpen.

Intakegesprek

Voordat een leerling start met huiswerkbegeleiding vindt vrijblijvend een intakegesprek plaats. Hierin wordt de werkwijze uitgelegd en bespreken we de leerdoelen van de leerling. Of je nu in de brugklas zit, of al een paar jaar op de middelbare school zit, er zijn altijd momenten waarop het leren lastig gaat.

De praktijk

Voor huiswerkbegeleiding in Meppel kun je iedere schooldag terecht van 13:30 uur tot 18:00 uur. Allereerst bespreken we aan de hand van je agenda of Magister het huiswerk voor de komende tijd. De opdrachten worden ingepland zodat je overzicht houdt over wat je de komende dagen gaat doen. We gaan samen actief met de leerstof aan de slag. Je wordt geholpen waar nodig, de gemaakte lessen worden gecontroleerd en het geleerde wordt overhoord. Huiswerkbegeleiding vindt plaats individueel plaats in blokuren van één of twee uur. Er is dus verder niemand anders aanwezig.

Leren leren

Het doel is om jou studievaardigheden zoals structuur, plannen, organiseren en studeren aan te leren zodat je na verloop van tijd zelfstandig aan de slag kunt gaan.
Veel aandacht wordt besteed aan het leren leren. Het begint met het onderscheid te maken tussen hoofd- en bijzaken van de leerstof. Wat zeggen de afbeeldingen bij de tekst? Wat weet je er al van? Op verschillende manieren zal de leerstof herhaald moeten worden. Wanneer je beide hersenhelften gebruikt bij het leren, zal het rendement omhoog gaan.
Wilt u begeleiding voor uw kind? Ga naar de contactpagina voor het aanvragen van een oriënterend gesprek of intake gesprek.